Als spullen konden praten
Het Watersnoodmuseum heeft vele objecten in het archief of depot. Het zijn vaak ‘gewone’ objecten, zoals een koffer of een pen. Maar wat als deze spullen ons verhalen zouden kunnen vertellen? Wat zouden we dan te weten kunnen komen?
Opdracht 5
Naar welk object uit het Watersnoodmuseum ben jij nieuwsgierig? Jij gaat dit object ‘interviewen’ aan de hand van de vragen in je waterdossier. Sommige vragen kun je zo beantwoorden, bij andere vragen heb je wat meer fantasie nodig.
![Object 1](/sites/default/files/styles/tu_extensive_3000x3000/public/2023-01/object%201.jpg?itok=at_m61yi)
Schriftje van Piet de Peuter
Piet de Peuter uit Almkerk was twaalf jaar ten tijde van de Watersnoodramp. In de dagen na de ramp hield hij een dagboek bij van wat er gebeurde. Piet schreef op wat hij hoorde van mensen. Ook las hij de krant en knipte plaatjes uit voor in zijn dagboek.
![Object 2](/sites/default/files/styles/tu_extensive_3000x3000/public/2023-01/object%202.jpg?itok=lAolz7yn)
Winkeltoonbankje
Mariet van Klinken heeft dit toonbankje gekregen tijdens het sinterklaasfeest in december 1953. In het Verenigingsgebouw van Zierikzee kregen kinderen die geëvacueerd waren surprises uitgedeeld. Het toonbankje was handgemaakt (als onderdeel van een poppenhuis). Het speelgoed was gedoneerd door een inzamelactie en kwam zo bij Mariet terecht.
![Object 3](/sites/default/files/styles/tu_extensive_3000x3000/public/2023-01/object%203.jpg?itok=Z3SssDHk)
Houten paard met wagen (speelgoed)
Dit houten speelgoed kreeg Simon van den Boogaard in 1947, toen hij 4 jaar oud werd. Het paard en wagen kreeg hij van zijn opa. Het was zijn enige speelgoed dat na de Watersnoodramp in Kruiningen bewaard is gebleven. De rest van zijn speelgoed is verdwenen in het water.